دکتر رویا خادمیان

پزشک ، مشاور رژیم غذایی و ژنتیک

غذاهای نامناسب برای بیماری ام اس  – ارتباط رژیم غذایی با ام اس (MS)

541305 979 - غذاهای نامناسب برای بیماری ام اس  – ارتباط رژیم غذایی با ام اس (MS)

غذاهای نامناسب برای بیماری ام اس  – ارتباط رژیم غذایی با ام اس (MS)

مطالعات نشان می دهد همان طور که رژیم غذایی سالم می‌تواند به کنترل علائم بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس (MS) کمک کند، مصرف غذاهای نامناسب برای ام اس می‌تواند سبب تشدید علائم این بیماری شود. بیماری ام اس نوعی بیماری خوایمنی است که در آن سیستم اعصاب مرکزی تحت تاثیر قرار می‌گیرد. بیماری خودایمنی زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به برخی از بافت‌های سالم (به عنوان مثال سیستم عصبی) حمله می کند.

بیماری ام اس سبب از بین رفتن پوشش میلین رشته‌های عصبی می‌شود. میلین از اعصاب محافظت کرده و به انتقال سیگنال‌های الکتریکی کمک می‌کند. در نتیجه با از بین رفتن پوشش میلین به تدریج در انتقال پیام‌های عصبی بین مغز و سایر بخش‌های بدن اختلال به وجود می‌آید.

آمارها نشان می‌دهد که بیش از 3/2 میلیون نفر در سراسر جهان از این بیماری رنج می برند. اگرچه این بیماری هر دو جنس را درگیر می‌کند، اما شیوع آن در زنان نسبت به مردان بیشتر است. این بیماری که معمولاً در سنین 20 تا 50 سالگی بروز می‌کند بیشتر در سفید پوستان مشاهده می‌شود.

علائم ام اس با توجه به شدت آسیب و نوع عصب آسیب دیده متفاوت می باشد. از علائم این بیماری می‌توان به ضعف در یک یا تعدادی از اعضای بدن، اختلال در بینایی، دوبینی، سوزن سوزن شدن بخش‌هایی از بدن، عدم هماهنگی بدن، لکنت زبان، خستگی و گیجی اشاره نمود.

1391big - غذاهای نامناسب برای بیماری ام اس  – ارتباط رژیم غذایی با ام اس (MS)

در حال حاضر، درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد. اما می‌توان با استفاده از برخی از داروها یا سایر روش‌های درمانی علائم بیماری را کنترل نمود. از سوی دیگر، تغذیه سالم نیز در پیشگیری و کنترل علائم ام اس  موثر است.

تحقیقات نشان داده که رژیم غذایی غربی که در آن مصرف لبنیات پرچرب و گوشت قرمز زیاد و مصرف مغزهای خوراکی، میوه‌ها، غلات کامل و لبنیات کم چرب کم است، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد. در حالی که با تغذیه سالم می توان احتمال بروز این بیماری را 50 درصد کاهش داد. نتایج مطالعه‌ای که در سال 2017 در مجله Neurology منتشر شده نشان می‌دهد در مبتلایان به این بیماری که بیشترین میزان غلات کامل، حبوبات، میوه و سبزی را مصرف می‌کنند احتمال بروز ناتوانی‌های جسمی شدید کمتر است. از سوی دیگر، سبک زندگی سالم احتمال افسردگی، خستگی و درد را در این افراد کاهش می‌دهد.

مطلب مرتبط: بیماری ام اس ؛ اهمیت و نقش تغذیه در حفظ سلامت بیماران ام اس 

آشنایی با غذاهای نامناسب برای ام اس:

مطالعات نشان داده پیروی از رژیم غذایی سالم در حفظ سلامت جسمی و روانی مبتلایان به بیماری ام اس سهم بسزایی دارد. در این بیماران مصرف بیش از حد برخی مواد غذایی در تشدید علائم بیماری نقش دارد.

چربی اشباع

چربی‌های اشباع در غذاهای حیوانی مانند گوشت قرمز و لبنیات پرچرب و همچنین روغن پالم و روغن نارگیل وجود دارند. این نوع از چربی‌ها کلسترول بد (LDL) و در نتیجه خطر بروز حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می‌دهند. نتایج مطالعه منتشر شده در سال 2018 نشان داد در مبتلایان به ام اس در مقایسه با سایر افراد احتمال ابتلا به مشکلات قلبی بیشتر است. از سوی دیگر، پرفشاری خون و بیماری قلبی – عروقی تاثیر منفی بر این بیماران دارد. بنابراین به افراد مبتلا به ام اس   توصیه می‌شود مصرف چربی‌های اشباع را محدود کنند.

چربی‌های ترانس

چربی‌های ترانس که در فست فودها، روغن‌های گیاهی جامد، کیک و کلوچه یافت می‌شوند، می‌توانند سبب بروزالتهاب عروقی خونی و ابتلا به بیماری قلبی – عروقی شوند.

fried foods - غذاهای نامناسب برای بیماری ام اس  – ارتباط رژیم غذایی با ام اس (MS)

قند

مصرف بیش از حد قند، به خصوص به شکل شیرینی‌جات، سبب افزایش وزن می‌شود. افزایش وزن تحرک را با مشکل روبرو کرده و احتمال بروز خستگی را که یکی از علائم شایع ام اس است، افزایش می‌دهد. قند التهاب‌زا بوده و تاثیر منفی بر بیماران مبتلا به  ام اس دارد.

1104981 568 - غذاهای نامناسب برای بیماری ام اس  – ارتباط رژیم غذایی با ام اس (MS)

سدیم

تحقیقات نشان داده که مصرف سدیم زیاد احتمال عود بیماری ام اس  و بروز عوارض ناشی از آن را افزایش می‌دهد. مصرف سدیم اضافی سبب افزایش فشارخون می‌شود. سدیم یکی از اجزای تشکیل دهنده نمک خوراکی است. همچنین در فست فودها و غذاهای کنسرو شده نیز به مقدار زیاد یافت می‌شود.

نمک دریا دارای ید است؟ - غذاهای نامناسب برای بیماری ام اس  – ارتباط رژیم غذایی با ام اس (MS)

کربوهیدرات‌های تصفیه شده

کربوهیدرات‌های تصفیه شده موجود در غذاهایی مانند نان تهیه شده با آرد سفید و برنج سفید از طریق افزایش قند خون، تاثیر منفی بر سلامت قلب دارند. بنابراین، سعی کنید بیشتر از نان سبوس‌دار، ماکارونی سبوس‌دار و برنج قهوه‌ای استفاده کنید. مصرف مواد غذایی حاوی سبوس و فیبر (مانند نان سبوس‌دار، میوه، سبزی و حبوبات) در جلوگیری از مشکل یبوست در افراد مبتلا به ام اس موثر است. همچنین با ایجاد حس سیری و در صورت لزوم در کاهش وزن این افراد نیز نقش است.‌

refined carbs 696x278 - غذاهای نامناسب برای بیماری ام اس  – ارتباط رژیم غذایی با ام اس (MS)

ارتباط شیر گاو با ام اس

طبق تحقیق انجام شده در سال 2010 نشان می دهد که برخی از مبتلایان به ام اس (MS) به پروتئین موجود در شیر واکنش نشان می‌دهند. با این حال، بسیاری از محققان به وجود ارتباط قوی بین مصرف شیر و علائم ام اس (MS) معتقد نیستند. در یک مطالعه منتشر شده در سال 2013 مشخص شد در مبتلایان به ام اس (MS) احتمال واکنش نسبت به پروتئین شیر گاو مشابه سایر افراد بوده و تفاوتی با آن‌ها ندارد. اگر شما می‌خواهید تاثیر حذف شیر گاو را بر علائم بیماری خود امتحان کنید مطمئن شوید که از طریق سایر مواد غذایی کلسیم، پروتئین و ویتامین D دریافت می‌کنید.

n83046381 72569295 - غذاهای نامناسب برای بیماری ام اس  – ارتباط رژیم غذایی با ام اس (MS)

برای بهرمندی از رژیم غذایی آنلاین دکتر رویا خادمیان بر روی لینک زیر کلیک کنید:

برنامه غذایی اینترنتی

مطالب مرتبط …




درباره دکتر رویا خادمیان

مشاوره ژنتیک و پیشگیری از بیماری های ارثی و عقب ماندگی های ذهنی و جسمی - مراقبت پوست و مو - آموزش تغذیه و کنترل و درمان بیماران دیابتی - کنترل سلامت قبل از بارداری ، حین بارداری و بعد از زایمان - بهداشت باروری و پیشگیری و درمان بیماری های زنان - پیشگیری و درمان بیماری های داخلی - درمان پرتوکاران

Aparat Facebook Instagram Telegram

با ما در ارتباط باشید

آدرس مطب : مشهد – بلوار معلم – بین معلم 6 و 8 – پلاک 130 طبقه دوم تلفن مطب : 36076521-051 / 09154554253
logo-samandehi