دکتر رویا خادمیان

پزشک ، مشاور رژیم غذایی و ژنتیک

افزودنی های غذایی و تاثیر آن بر باکتری های روده

Food additives rotator - افزودنی های غذایی  و تاثیر آن بر باکتری های روده

افزودنی های غذایی و تاثیر آن بر باکتری های روده

امروزه از افزودنی های غذایی به طور گسترده در صنایع غذایی استفاده می‌ شود. در گذشته بیشتر غذاها به صورت طبیعی تولید و مصرف می شدند. اما در حال حاضر برای تهیه محصولات غذایی در کارخانجات از انواع افزودنی های غذایی استفاده می شود. کارخانجات از این مواد برای تغییر بافت، طعم و رنگ مواد غذایی و افزایش زمان ماندگاری استفاده می‌ کنند. افزودنی های غذایی بسیار پرکاربرد هستند و تقریباً تولید محصولات غذایی بدون استفاده از آن ها غیرممکن است. بنابراین، بررسی تاثیر آن‌ ها بر روی سلامت بسیار اهمیت دارد.

انواع افزودنی های غذایی:

1. نگهدارنده ها

یکی از افزودنی های غذایی نگهدارنده ها هستند که محصول غذایی را در برابر آلودگی های میکروبی محافظت می کنند. این افزودنی ها یا منشاء طبیعی دارند و یا به صورت شیمیایی تولید می شوند.

2. طعم دهنده ها

طعم دهنده ها برای بهبود طعم یا افزایش طعم طبیعی مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. طعم دهنده ها شامل انواع طبیعی، شبه طبیعی و مصنوعی هستند. طعم به وسیله دو حس بویایی و چشایی حس شده و سپس توسط مغز تفسیر می شود.

10 Spices Price - افزودنی های غذایی  و تاثیر آن بر باکتری های روده

3. آنتی اکسیدان ها

آنتی اکسیدان ها دسته دیگری از افزودنی های غذایی هستند که مانع اکسیداسیون روغن ها و چربی های موجود در مواد غذایی می شوند. آنتی اکسیدان ها در برابر باکتری ها، مخمرها و کپک ها اثر بازدارندگی دارند. اکسیداسیون بر اثر واکنش اکسیژن هوا با چربی ها اتفاق افتاده و سبب تغییر طعم و تند شدن ماده غذایی می شود.

4. تغلیظ کننده ها

عوامل تغلیظ کننده مقداری از آب موجود در مواد غذایی را جذب کرده و سبب غلیظ تر شدن آن ها می شوند.

5. رنگ های مصنوعی

رنگ های مصنوعی افزوده شده به مواد غذایی نیز در گروه افزودنی های غذایی قرار می گیرند. هدف از افزودن این رنگ ها به مواد غذایی جبران رنگ از دست رفته در زمان فرآیند غذا، افزایش جذابیت و ترغیب افراد برای خرید محصول غذایی است.

215662 343 - افزودنی های غذایی  و تاثیر آن بر باکتری های روده

 6. امولسیفایر ها

امولسیفایر ها از جمله افزودنی های غذایی هستند که سبب اختلاط آب و روغن در مواد غذایی می شوند.

برخی افزودنی های غذایی مضر هستند.

اگرچه استفاده از افزودنی های غذایی فعالیت میکروب ها را در مواد غذایی کاهش داده و سبب افزایش زمان ماندگاری آن ها می شوند اما استفاده از برخی از آن ها می تواند برای سلامتی انسان مضر  باشد. به عنوان مثال، نیترات سدیم که برای ایجاد طعم و رنگ در سوسیس و کالباس مورد استفاده قرار می گیرد می تواند در بروز سرطان نقش داشته باشد. برخی از افزودنی های غذایی نیز که در تنقلاتی مانند پفک مورد استفاده قرار می گیرند در بروز آلرژی نقش دارند.

آمارها نشان می دهد که حدود 10 درصد مردم به سولفیت ها که به نوشابه ها، آبمیوه ها، میوه های خشک و … اضافه می شوند، حساسیت دارند. علائم حساسیت در این افراد می تواند از تب تا مشکلات جدی تر مانند آنافیلاکسی متغیر باشد.

مونوسدیم گلوتامات (MSG) طعم دهنده ای است که به سوپ های آماده و … افزوده شده و می تواند سبب بروز حملات میگرن شود. دو ترکیب به نام های BHT و BHA که در انواع چیپس، آدامس، ژله، آبنبات و … مورد استفاده قرار می گیرند در مطالعات حیوانی سرطان زا اعلام شده اند. در این میان BHT از خاصیت سرطان زایی کمتری برخوردار بوده است.

سدیم گلوتامات - افزودنی های غذایی  و تاثیر آن بر باکتری های روده

مونوسدیم گلوتامات (MSG)

تاثیر امولسیفایرها بر باکتری های روده:

هدف استفاده از افزودنی های غذایی بهبود ارزش تغذیه ای، بهبود کیفیت، افزایش مقبولیت توسط مصرف کننده، تسهیل آماده سازی مواد غذایی و افزایش زمان نگهداری ماده غذایی است. یکی از این افزودنی های غذایی امولسیفایرها هستند که اجازه می‌ دهند آب و روغن با هم مخلوط شوند. امولسیفایرها در برخی از نان‌ ها، شکلات، مارگارین، گوشت ‌های فرآوری شده و … مورد استفاده قرار می ‌گیرند. مطالعات گذشته که بر روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده نشان داده ‌اند که امولسیفایرها می ‌توانند سبب تغییر باکتری‌ های روده (میکروبیوم)، بروز التهاب خفیف و افزایش خطر ابتلا به چاقی و اختلالات متابولیکی شوند. در برخی پژوهش ‌های انجام شده بر روی انسان نیز مشخص شده افزودنی های غذایی می ‌توانند باکتری‌ های روده را تحت تاثیر قرار داده و سبب بروز التهاب شوند.

woman holding model of intestines in front of her 696x463 - افزودنی های غذایی  و تاثیر آن بر باکتری های روده

امروزه هم شیوع بیماری‌ های التهابی روده و هم مشکلاتی مانند اضطراب افزایش یافته است. بنابراین، محققان این سوال را مطرح می ‌کنند که آیا ممکن است افزودنی های غذایی در افزایش بروز این مشکلات نقش داشته باشند؟ با توجه به اینکه بین سلامت روده و باکتری‌ های موجود در آن با سلامت روانی ارتباط وجود دارد اخیراً گروهی از محققان تاثیر دو امولسیفایر رایج به نام‌ های کربوکسی متیل سلولز (CMC) و پلی‌سوربات- 80 (P80) را بر سلامت روانی مورد بررسی قرار دادند. نتایج این مطالعه جدید که بر روی موش انجام شد نشان داد P80 و CMC سبب تغییر رفتار و وضعیت روانی می ‌شوند.

به منظور بهره مندی از رژیم غذایی آنلاین دکتر رویا خادمیان بر روی لینک زیر کلیک کنید:

دریافت رژیم غذایی اینترنتی دکتر رویا خادمیان

مطالب مرتبط …




درباره دکتر رویا خادمیان

مشاوره ژنتیک و پیشگیری از بیماری های ارثی و عقب ماندگی های ذهنی و جسمی - مراقبت پوست و مو - آموزش تغذیه و کنترل و درمان بیماران دیابتی - کنترل سلامت قبل از بارداری ، حین بارداری و بعد از زایمان - بهداشت باروری و پیشگیری و درمان بیماری های زنان - پیشگیری و درمان بیماری های داخلی - درمان پرتوکاران

Aparat Facebook Instagram Telegram

با ما در ارتباط باشید

آدرس مطب : مشهد – بلوار معلم – بین معلم 6 و 8 – پلاک 130 طبقه دوم تلفن مطب : 36076521-051 / 09154554253
logo-samandehi