تغذیه کودکان زیر یک سال: نبایدهای غذایی برای کودکان زیر یک سال
تغذیه کودکان زیر یک سال: نبایدهای غذایی برای کودکان زیر یک سال
غذاخورشدن کودکی که پیش از این فقط از شیر مادر تغذیه میکرده، یکی از دغدغههای بزرگ مادران است. غذای کمکی هم بخشی از انرژی مورد نیاز کودک را تامین میکند و هم راهی برای آشنایی او با مزه غذاها و استفاده از غذاهای سفره خانواده و هم نوعی برقراری ارتباط اجتماعی بین والدین و کودک است. به همین خاطر قصد داریم به برخی از نبایدهای غذایی برای کودکان زیر یک سال اشاره کنیم.
نبایدهای غذایی برای کودکان زیر یک سال
عسل هرگز
اگرچه عسل ممکن است یک غذای سالم و طبیعی برای کودک به نظر برسد، اما حداقل تا یک سالگی کودکتان هرگز به او عسل ندهید. عسل میتواند دارای هاگهای یک باکتری به نام کلسترویدیوم بوتولینوم باشد که میتواند در سیستم گوارشی نابالغ کودک رشد کند و به بوتولیسم منجر شود که یک بیماری نادر، اما بالقوه کشنده است. این هاگها معمولاً برای بزرگسالان و کودکان بالای یک سال بیخطر هستند، زیرا میکروارگانیسمهایی که معمولاً در رودهها وجود دارند از رشد آنها جلوگیری میکنند اما در هر حال و طبق نظر پزشکان برای کودکان بزرگتر نیز استفاده از عسل پاستوریزه به دیگر انواع عسل ارجحیت دارد.
شیر گاو ممنوع
شیر گاو زیر یک سالگی توصیه نمیشود. هضم شیر گاو به دلیل میزان پروتئین بالا و مواد معدنی موجود در آن برای کودکان زیر یک سال دشوار است. شیر گاو نمیتواند آهن، برخی ویتامینها و دیگر مواد مغذی مورد نیاز کودک را تامین کند و یک تغذیه کامل برای فرزندتان به حساب نمیآید. مصرف شیرگاو در زیر یک سال سبب ابتلا آن ها به کمخونی و فقرآهن خواهد شد. در صورتیکه مادر نتواند به هر دلیلی از شیر خود کودک را تغذیه کند بهتر است از شیر خشک غنیشده با آهن که از شیر معمولی درست شده است، برای تغذیه کودک خود استفاده کنید.
نمک نریزید
از نمک برای طعمدار کردن غذای کودک استفاده نکنید.برای بهبود طعم وعطر غذا میتوانید از برخی گیاهان یا کره بدون نمک استفاده کنید. حتی بهتر است به غیر از غذاهای تهیه شده توسط خودتان، میزان نمک بیسکویت، نان و … را هم در نظر داشته باشید.
عجله ای برای دادن تخم مرغ نیست
برای دادن تخممرغ به کودک عجله نکنید. دستکم این غذا را در شش ماه اول به او ندهید.توصیه میشود تا سن یکسالگی تنها از زرده تخممرغ پخته شده استفاده شود و هرگز سفیده آن به دلیل وجود مواد آلرژیک مصرف نشود. قابلیت هضم سفیده تخم مرغ هم برای کودکان زیر یک سال دشوار است.
بادام زمینی با احتیاط
در خوراندن بادام زمینی به کودک احتیاط کنید.از آنجایی که بادامزمینی از مواد غذایی حساسیتزا می باشد، مصرف آن برای کودکان مجاز نیست، ضمن این که بادامزمینی به صورت خام و درسته برای کودک خطر خفهشدن به همراه دارد. صبر کنید بزرگ تر شود سپس آجیل را کامل به او بدهید. کره بادام زمینی را می توانید، از 10 ماهگی به صورت یک لایه نازک روی نان به کودک بدهید اما اگر سابقه آلرژی به آجیل در خانواده دارید، لازم است که محتاطتر باشید و با مشاوره پزشک این خوراکی را به کودک بدهید.
پنیر قلق دارد
از دادن پنیر پرچرب وغیر پاستوریزه خودداری کنید. نوزادان بهمحض توانایی بلعیدن و جویدن حدود شش تا 9 ماهگی میتوانند پنیر بخورند. قبل از دادن پنیر به کودک حتما با پزشک اش مشورت کنید. پنیر جزو غذاهای آلرژیزا محسوب نمیشود اما باید احتیاط کنید زیرا دارای پروتئین شیر است.
شکر هم ضرر دارد
به کودکان زیر یک سال غذاهای شیرین ندهید. فقط چون کودک بیدندان است، به این معنی نیست که شکر سبب به خطر افتادن سلامت دهانش نمیشود. به توصیه متخصصان تا زمانی که کودک دستکم یک ساله شود، از دادن هرگونه شکلات و شیرینی به او خودداری کنید.
بی خیال غذای پرچرب
از غذاهای پرچرب دوری کنید.غذاهایی مانند سوسیس، کره و گوشت چرب، دارای چربیهای ناسالم و با بیماریهای قلبی مرتبط هستند و باید از آن ها اجتناب شود.
هر ماهی خوب نیست
برخی ماهی ها مناسب نیستند. ماهی سفید، گزینه مناسبی است، اما دادن ماهیهای شمشیری به دلیل وجود جیوه بالا توصیه نمیشود. ماهیهای روغنی مانند ماهی آزاد و تُن به رشد مغز و محفاظت در برابر بیماریها کمک میکند. در هرصورت مصرف ماهی را به دو بار در هفته کاهش دهید. مشورت با پزشک کودکتان درباره خوردن ماهی ضروری است.