دکتر رویا خادمیان

پزشک ، مشاور رژیم غذایی و ژنتیک

سندرم متابولیک – ضرورت دریافت ویتامین C برای مبتلایان به سندرم متابولیک

iStock160945312 black nurse and patient - سندرم متابولیک - ضرورت دریافت ویتامین C برای مبتلایان به سندرم متابولیک

سندرم متابولیک – ضرورت دریافت ویتامین C برای مبتلایان به سندرم متابولیک

سندرم متابولیک زمانی تشخیص داده می‌شود که فرد حداقل 3 مورد از این 5 ویژگی را داشته باشد: 1) چاقی شکمی، 2) فشارخون بالا، 3) قند خون بالا، 4) کاهش کلسترول خوب  (HDL)و 5) افزایش تری‌گلیسیرید خون. سندرم متابولیک سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی – عروقی، کبد چرب و دیابت نوع 2 می گردد.

ارتباط سبک زندگی با سندرم متابولیک:

مطالعات نشان داده رژیم غذایی سرشار از چربی اشباع سبب افزایش التهاب در بدن می‌شود. التهاب نیز به نوبه خود می‌تواند در بروز سندرم متابولیک نقش داشته باشد. رژیم غذایی غربی که دارای مقادیر زیادی شیرینی جات و غذاهای پرچرب است احتمال ابتلا به این سندرم را افزایش می دهد.

تحقیقات انجام شده نشان می دهد در افرادی که از نوشیدنی های شیرین استفاده می کنند اندازه دور کمر، فشارخون و میزان تری گلیسیرید خون بالاتر است. این امر سبب افزایش احتمال ابتلا به سندرم متابولیک می شود. مصرف صبحانه می تواند احتمال ابتلا به سندرم متابولیک را کاهش دهد. گروهی از محققان سوئدی با بررسی تعدادی از دانش آموزان اطلاعاتی در مورد مصرف صبحانه توسط آن ها کسب کردند. بعد از 27 سال مشخص شد که نخوردن صبحانه احتمال ابتلا به سندرم متابولیک را حدود 68 درصد افزایش می دهد.

میزان خواب شبانه نیز در ابتلا به سندرم متابولیک تاثیرگذار است. تحقیقات دانشمندان کره ای نشان می دهد اگر خواب شبانه از میزان توصیه شده بیشتر یا کمتر باشد احتمال ابتلا به سندرم متابولیک افزایش می یابد. در این تحقیق مشاهده شد اگر میزان خواب از 6 ساعت در شب کمتر و از 10 ساعت در شب بیشتر باشد فرد در معرض ابتلا به سندرم متابولیک قرار می گیرد.

مطلب مرتبط: سندرم متابولیک چیست؟ علائم و راه درمان آن کدام است؟

1517487620 015102 1517567883 noticia normal - سندرم متابولیک - ضرورت دریافت ویتامین C برای مبتلایان به سندرم متابولیک

ضرورت دریافت ویتامین C برای مبتلایان به سندرم متابولیک:

ویتامین هایی نظیر ویتامین C و ویتامین E خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و با رادیکال‌های آزاد مقابله می‌کنند. رادیکال‌های آزاد مولکول‌هایی هستند که سبب آسیب سلول‌های بدن و ابتلا به بیماری‌های مختلف (بیماری قلبی – عروقی، سرطان و …) می‌شوند. در سیستم آنتی‌اکسیدانی بدن ویتامین C از ویتامین E محافظت می‌کند. بنابراین اگر شما ویتامین C کافی دریافت نکنید میزان ویتامین  E بدن نیز کاهش می‌یابد. در نتیجه، کاهش این دو ویتامین در بدن سبب اختلال در سیستم آنتی‌اکسیدانی بدن می‌شود.

نتایج یک تحقیق جدید نشان می‌دهد افزایش دریافت ویتامین C  در مبتلایان به سندرم متابولیک مانع اختلال در سیستم آنتی‌اکسیدانی بدن و بروز مشکلات ناشی از آن می‌شود. ویتامین C که به آن اسید اسکوربیک نیز گفته می شود یک ویتامین محلول در آب است. بدن انسان قادر به ساخت ویتامین C و یا ذخیره سازی آن نیست. به همین دلیل باید این ویتامین از طریق مصرف مواد غذایی وارد بدن شود. ویتامین C در میوه‌ها و سبزیجات تازه مانند مرکبات، توت‌فرنگی و فلفل دلمه‌ای یافت می‌شود. از منابع ویتامین E نیز می‌توان به بادام، روغن‌های گیاهی و جوانه گندم اشاره نمود. توصیه می‌شود روزانه 65 تا 90 میلی‌گرم ویتامین C و 15 میلی‌گرم ویتامین E دریافت گردد .

تحقیقات قبلی نشان داده بودند که ویتامین D در پیشگیری از بروز سندرم متابولیک موثر است. به نظر می رسد که این ویتامین بر ترشح انسولین از پانکراس (لوزالمعده) اثر می گذارد. ویتامین D حساسیت بدن نسبت به انسولین را افزایش داده و به کنترل قند خون کمک می کند.

vitamin c va cong dung cua chung 2 - سندرم متابولیک - ضرورت دریافت ویتامین C برای مبتلایان به سندرم متابولیک

سایر فواید ویتامین C برای بدن:

ویتامین C به سبب داشتن خاصیت آنتی‌اکسیدانی می تواند از بروز بیماری سرطان جلوگیری کند. برخی مطالعات نشان داده اند که این ویتامین احتمال ابتلا به سرطان معده، سرطان مری، سرطان روده بزرگ و سرطان مثانه را کاهش می دهد.

ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. بعضی افراد از این ویتامین برای درمان سرماخوردگی استفاده می کنند. با این حال، شواهد علمی کمی در مورد اثربخش بودن ویتامین C در این زمینه وجود دارد.

ویتامین C به حفظ سلامت پوست، بهبود زخم ها و سوختگی ها، کاهش ضعف و خستگی و افزایش جذب آهن در روده کمک می کند. این ویتامین در حفظ سلامت استخوان ها و دندان ها نیز موثر است.
این ویتامین احتمال ابتلا به آب مروارید را کاهش می دهد. محققان فرانسوی با انجام مطالعه ای دریافتند در افرادی که ویتامین C کافی دریافت نمی کنند احتمال بروز سکته مغزی هموراژیک بیشتر است. این نوع سکته مغزی زمانی رخ می دهد که یکی از سرخرگ های مغز پاره می شود.

ویتامین C فشارخون را نیز کاهش می دهد. در افراد مبتلا به فشارخون بالا احتمال بروز سکته مغزی و حمله قلبی بیشتر است.

برای بهرمندی از رژیم غذایی آنلاین دکتر رویا خادمیان بر روی لینک زیر کلیک کنید:

دریافت رژیم غذایی اینترنتی دکتر رویا خادمیان

مطالب مرتبط …




درباره دکتر رویا خادمیان

مشاوره ژنتیک و پیشگیری از بیماری های ارثی و عقب ماندگی های ذهنی و جسمی - مراقبت پوست و مو - آموزش تغذیه و کنترل و درمان بیماران دیابتی - کنترل سلامت قبل از بارداری ، حین بارداری و بعد از زایمان - بهداشت باروری و پیشگیری و درمان بیماری های زنان - پیشگیری و درمان بیماری های داخلی - درمان پرتوکاران

Aparat Facebook Instagram Telegram

با ما در ارتباط باشید

آدرس مطب : مشهد – بلوار معلم – بین معلم 6 و 8 – پلاک 130 طبقه دوم تلفن مطب : 36076521-051 / 09154554253
logo-samandehi