طرز تهیه آش شلغم ؛ یک غذای رژیمی و مفید برای سرماخوردگی
طرز تهیه آش شلغم ؛ یک غذای رژیمی و مفید برای سرماخوردگی
آش شلغم یکی از آشهای اصیل ایرانی می باشد. این آش به خاطر وجود شلغم، ویتامین C زیادی دارد که به تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با ویروسها کمک میکند و برای سرماخوردگی به شدت مفید است. آش شلغم اصالتا برای استان خراسان است اما در قزوین و شیراز هم نوعی از آن طبخ میشود. این آش خوشمزه را میتوانید با کوفته ریزه هم درست کنید.
آش شلغم با گوشت، شکل مجلسی تری داره و در فصل زمستان برای سرو پیش غذا مناسب است. آش شلغمِ بدون گوشت، خواص فوق العادهای دارد و میتواند برای گیاهخواران انتخاب بسیار مناسبی باشد.
مواد لازم برای تهیه آش شلغم
- برنج نیمدانه خیس خورده: ۱ پیمانه
- عدس پخته: ½ پیمانه
- ماش پخته: ½ پیمانه
- پیاز: ۲ عدد متوسط
- شلغم: ۵ تا ۶ عدد
- سبزی آشی (جعفری، گشنیز، اسفناج، تره و شوید): ۲۵۰ گرم
- آب: به مقدار لازم
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
- آبغوره یا آبلیمو (برای چاشنی): به مقدار لازم
طرز تهیه آش شلغم
- یک عدد پیاز را رنده کنید.
- گوشت چرخکرده، نمک، فلفل و زردچوبه را به پیاز رنده شده اضافه کنید.
- مواد را باهم مخلوط کرده و با دست ورز دهید.
- پس از اینکه مخلوط گوشت و پیاز به چسبندگی لازم رسید، از مواد گلولههای کوچک به اندازه گردو درست کنید.
- یک عدد پیاز باقیمانده را نگینی خرد کنید و در قابلمهای که میخواهید آش را در آن بپزید روی حرارت قراردهید.
- سپس کوفته ریزههای آماده شده از مرحله قبل را به پیاز داغ اضافه کنید.
- کوفته ریزهها را تفت دهید تا رنگ آنها تغییر کند و طلایی شود.
- در این مرحله باید برنج را به قابلمه اضافه کنید.
- به مقدار لازم آب و ادویه به مواد اضافه کنید.
- حال مواد را هم بزنید تا کاملا با یکدیگر مخلوط شوند.
- شلغمها را پوست بگیرید و به شکل مکعبی خرد کنید.
- وقتی آب درون قابلمه جوش آمد، شلغمهای خام را درون آن بریزید.
- نیم ساعت آخر پخت، عدس و ماش پخته شده و سبزی را به مواد آش اضافه کنید.
- در آخر به عنوان چاشنی، کمی آبغوره یا آبلیمو بریزید و اجازه دهید همراه آش کمی بجوشد تا طعمش را به آش دهد.
- آش را در ظرف مناسب سرو کنید و روی آن را با پیاز داغ فراوان، نعناع داغ و برشهایی از شلغم تزئین کنید.
- میتوانید چند عدد از کوفته ریزهها را هم برای تزئین روی آش قرار دهید.
چند ترفند برای طبخ آش شلغم
- به جای سبزی آش میتوانید فقط از اسفناج یا گشنیز استفاده کنید.
- بهتره برای درمان سرماخوردگی پیاز آش را مثل شلغمها به صورت خام به آش اضافه کنید.
- میتوانید عدس و ماش خیسانده شده را هم زمان با اضافه کردن برنج به درون مواد آش اضافه کنید تا با هم بپزند.
- به جای ماش میتوانید از لپه یا بلغور جو هم استفاده کنید.
- میتوانید برای خاصیت بیشتر آش، چند حبه سیر هم به مواد اضافه کنید.
اطلاعات تغذیهای آش شلغم
اطلاعات تغذیهای زیر مربوط به ۶ وعده از این آش میباشد. بنابراین هر فرد یک ششم این مقادیر را دریافت میکند.
- کالری: 550
- کربوهیدرات: 62 گرم
- چربی: 3 گرم
- پروتئین: 7 گرم