آشنایی با خواص انواع گوشت ها و آگاهی از مضرات مصرف بی رویه گوشت
آشنایی با خواص انواع گوشت ها و آگاهی از مضرات مصرف بی رویه گوشت
گوشت مهم ترین منبع تامین پروتئین می باشد . درست است که بعضی از منابع گیاهی سرشار از پروتئین هستند که فراوان تر و ارزان تر می باشند ، ولی پروتئین گوشت نسبت به پروتئین گیاهی ارجحیت دارد ، زیرا پروتئین موجود در گوشت دارای مقادیر زیادی از اسید آمینه های ضروری مورد نیاز بدن می باشد. همچنین گوشت منبع مهمی برای تامین آهن، روی، فسفر، سدیم، کلر، منیزیم و ویتامین های گروه B به ویژه ویتامین B12 ، نیکوتینیک اسید و ریبوفلاوین ( ویتامین B2 ) به شمار می آید. بعضی افراد تصور می کنند با مصرف مکمل می توانند کمبود مواد مغذی را در بدنشان تامین کنند، در صورتی که این افراد در اشتباه اند. زیرا دریافت مواد مغذی از طریق غذای طبیعی، بسیار کامل تر و بهتر از مکمل هاست. همچنین گوشت دارای مقدار زیادی از چربی حیوانی است که منبع مهم انرژی برای بدن به شمار می رود. برای آشنایی با خواص انواع گوشت ها با ما همراه باشید.
آشنایی با خواص انواع گوشت ها
گوشت قرمز
که شامل گوشت گاو ، گوسفند و گوساله و بره و… می باشد که سرشار از ویتامین های مفید برای بدن می باشد. گوشت قرمز لخم گوشتی است که چربی آن گرفته شده باشد ودر محافظت از سیستم عصبی کارآمد و برای ساختن رشتههای عصبی مفید است. دارای ویتامینهای B6 و B12 و سروتونین بوده و حاوی آهن است که در درمان کم شدن حافظه درکودکان و اختلال حواس در سالمندان بسیار کارآمد است.
در سالمندان ممکن است ویتامین B12 حتی اگر به میزان لازم در رژیم غذایی وجود داشته باشد در بدن جذب نشود. بنابراین استفاده از آب گوشت(عصاره گوشت) یامصرف یک بار در ماه از جگر به افرادی که در دوران سالمندی به سر میبرند توصیه میشود البته مشروط بر نداشتن بیماری خاص.
مضرات مصرف زیاد گوشت قرمز
مصرف زیاد گوشت قرمز، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد. کسانی که بیشتر گوشت قرمز و گوشت های پردازش شده، مانند سوسیس، کالباس، ژامبون مصرف می کنند در مقایسه با سایر افراد با خطر بیشتر ابتلای به بیماری های خطرناک قلبی و سرطان مواجه هستند. همچنان احتمال سرطان سینه، گوشت یکی از منابع اصلی چربی اشباع شده است که با ابتلای به سرطان پستان و سرطان روده بزرگ ارتباط دارد. مواد سرطان زا در جریان پختن گوشت قرمز در حرارت بالا تولید می شود. به غیر از سرطان روده ی بزرگ، به نظر می رسد که مصرف گوشت قرمز خطر ابتلا به سرطان پانکراس (لوزالمعده) را هم افزایش می دهد. ترکیبات نیتریت که در کارخانجات برای دوام بیشتر مواد غذایی و گوشت اضافه می شوند، سرطان زا هستند.
سکته : گوشت یکی از منابع اصلی چربی اشباع شده است که مهم ترین عامل ایجاد کننده امراض قلبی، مانند فشار خون و افزایش سطح کلسترول به حساب می آید. گوشت قرمز حاوی اسیدهای چرب اشباع فراوانی است که وجود آن ها یک عامل شناخته شده ی بیماری های قلبی به شمار می رود .
نقرس : مصرف گوشت قرمز فراوان، باعث ابتلا یا تشدید بیماری نقرس می شود. در بیماری نقرس، مقدار اسید اوریک خون بالا می رود و رسوب کریستالهای اسیداوریک در مفاصل ایجاد شده و باعث درد شدید می شود. اسید اوریک در اثر تجزیه پروتئینها ایجاد می شود و گوشت قرمز منبع کاملی از پروتئین است..
گوشت ماهی
گوشت ماهی نسبت به سایر گوشت ها از ارزشهای غذایی بالاتری برخوردار است. پروتئین حاصل از گوشت ماهی دارای تمام اسیدهای آمینه مورد نیاز بدن برای رشد و نمو است. به همین دلیل گوشت آبزیان برای تامین نیازهای روزانه پروتئین اهمیت بسیار زیادی دارد.
در گوشت ماهی، بافت پیوندی کمتری در مقایسه با سایر گوشتها وجود دارد و میتوان گفت که تقریبا همه گوشت ماهی به وسیله بدن جذب میشود و به همین دلیل است که در بسیاری از بیماری ها، خوردن گوشت ماهی توصیه میشود .
ماهی ها و مخصوصا ماهی دریایی، دارای چربی امگا3 است که نقش مهمی در جلوگیری از سکته مغزی دارد. زیرا از لخته شدن خون در عروق جلوگیری می کند .
غذاهای دریایی میزان کلسترول خون را کاهش میدهد. ماهی میتواند به دلیل برخورداری از مواد مورد نیاز بدن مانند آهن، کلسیم ،ویتامین هاو پروتئینها بخش مهمی از رژیم غذایی را تامین کند .
اسکیموها با وجود مصرف مقادیر بالای چربی و پروتئین، به بیماریهای قلبی دچار نمیشوند. این تفاوت در نوع چربی مصرفی آنهاست. چربی ماهی و محصولات آبزیان غیراشباع است، در حالی که چربی موجود در گوشت قرمز و حتی گوشت سفید طیور به طور عمده چربیهای اشباع شده است.
چربی امگا3 سبب کاهش میزان تریگلیسیریدها میشود و نقش ضد سرطان دارد. مقادیر امگا 3 موجود در ماهی های دریایی بیشتر از ماهی رودخانه ای می باشد . ناگفته نماند که میزان چربی موجود در ماهیها و سایر آبزیان، در مقایسه با گوشت قرمز بسیار کمتر است . بیشتر ماهیها کمتر از 5 درصد چربی دارند. فقط چربی گوشت مرغ بدون پوست مانند ماهی است.
مضرات مصرف ماهی
ماهیان دریایی به علت آلوده بودن دریاها به پساب های صنعتی، احتمال انتقال مواد سمی از قبیل جیوه به انسان را دارند. توصیه شده بیش از 2 ویا 3 بار در هفته ماهی نخورید.
گوشت مرغ
مرغ جوان محلی و جوجه آن برای چاق کردن بدن ، تقویت مغز و معده های مرطوب ، تصفیه پوست صورت وصدا مفید است. جگر آن کثیرالغذا ، چاق کننده و دیرهضم می باشد .
در بیماری صفراوی و گرم ، خوردن جوجه خروس مفید است .
گوشت مرغ در مقایسه با گوشت گاو، چربی اشباع کمتری دارد. با این حال پوست مرغ دارای مقدار زیادی چربی اشباع است و به همین دلیل قبل از پخت، باید پوست آن را کاملا جدا کرد. مرغ منبع بسیار خوبی از ویتامین )B3نیاسین) و B6است.
گوشت مرغ همچنین یک منبع خوب سلنیوم می باشد. سلنیوم یکی از اجزای بسیار مهم واکنشهای متابولیکی در بدن می باشد که عبارتند از متابولیسم هورمون های تیروئیدی ، سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی و سیستم ایمنی. مطالعات گوناگون نشان داده است که بین بروز سرطان ها و دریافت سلنیوم یک ارتباط مهم وجود دارد. سلنیوم مانع سرطان می شود.
مضرات مصرف مرغ ماشینی
مرغ ماشینی بعلت اینکه 40 تا 45 روز اجازه خوابیدن پیدا نمی کند، بدنش مملو از اسید لاکتیک است و غذاها و داروهایی که به مرغ می دهند در نسوج مغز استخوان مرغ رسوب می کند.سعی کنید پوست مرغ را نخورید، مرغ ها با دانه های غنی شده به سرعت رشد کاذب پیدا کرده و پروسه طبیعی رشد خود را طی نمی کنند بدین ترتیب کیفیت گوشت آنها بسیار کاهش می یابد. مرغ های ماشینی از نور آفتاب محروم هستند که باز سبب نزول کیفیت گوشت آن ها می شود . آنتی بیوتیک های متنوعی به مرغ ها خورانده می شود که سبب ایجاد مقاومت میکروبی در بدن انسان می شود.
گوشت شتر
این گوشت حاوی پروتئین هایی با ارزش غذایی بالا و تعدادی از ویتامین های مفید و مورد نیاز بدن نظیر ویتامین های گروه B و برخی از عناصر معدنی مهم نظیر آهن ، فسفر و کلسیم است.
طبع این گوشت گرم و خشک است و مزه آن شیرین. این گوشت به دلیل داشتن مقدار زیادی کلسیم و فسفر برای کسانی که استخوان درد یا درد مفاصل دارند، فوقالعاده مفید است و پزشکان خوردن آن را هر چند وقت یکبار به افراد بالای 60 سال توصیه میکنند.
مصرف این نوع گوشت- به ویژه اگر همراه با سبزیجات پخته شده باشد (مثلا در آش) آرامشبخش و باعث روانشدن ذهن میشود.
گوشت شتر در مقایسه با گوشت گاو میزان کمتری چربی، پروتئین دارد.
اما نسبت آهن و روی در گوشت شتر کمتر از میزان آن در گوشت دام های اهلی دیگر است.
گوشت شتر حرارت دارد و افرادی که مزاج گرم دارند بهتر است کمتر از این گوشت مصرف نمایند .
کالری بسیار بالای گوشت شتر قوای بدنی و استقامت را زیاد می کند و توصیه می شود که خانم های باردارو شیرده ، ورزشکاران و افراد کهنسال از خوردن آن غافل نشوند .
معمولا از قلم و کوهان شتر در درمان درد پا و کمرو دردهای روماتیسی استفاده می شود.
گوشت بلدرچین
ارزش غذایی گوشت بلدرچرین تقریباً مشابه گوشت مرغ است و مقدار ویتامین ها و روی موجود در این گوشت، آن را ارزشمند می سازد. گوشت بلدرچین حاوی مقدار مناسبی ویتامین های B3و B5است که در ترمیم بافت نقش مهمی دارند خوشبختانه گوشت این پرنده، کلسترول کمی دارد و چربی کلی آن نیز پایین است. لذا افراد در هر گروه سنی می توانند از آن استفاده کنند.نکته مهمی که باید به آن اشاره کنم این است که مصرف تمامی انواع گوشت ها، چه قرمز و چه سفید، برای افرادی که بیماری نقرس دارند، یعنی میزان اسید اوریک خون آن ها بالاست باید تا حد مشخصی محدود شود، یعنی گوشت بلدرچین نیز برای آن ها مضر است، اما مصرف آن به سایر افراد، به ویژه بعد از عمل جراحی توصیه می شود.
گوشت بوقلمون
در بین انواع گوشت سفید، گوشت بوقلمون کمترین چربی را دارد. گوشت بوقلمون که یکی از غذاهای مورد علاقه در کشورهای غربی است. یکی از ویژگی های منحصر به فرد گوشت بوقلمون نسبت به سایر گوشت های سفید، ویتامین A موجود در آن است که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بازی می کند، لذا مصرف آن در فصل سرما و به خصوص به کودکان و سالمندان توصیه می شود. گوشت بوقلمون LDL خون را کاهش میدهد، آرامش و سرحالی ایجاد میکند، از سرطان نیز جلوگیری میکند، ترشح هورمون تستوسترون را افزایش میدهد و سیستم ایمنی را تقویت میکند. مقدار پروتئین این گوشت نیز مناسب است و منع مصرف خاصی جز در بیماران مبتلا به نقرس ندارد. گوشت این پرنده حاوی هر دو نوع گوشت سفید و قرمز است.گوشت بوقلمون به دلیل بافت ویژه ای که دارد هنگام طبخ حجم خود را از دست نمی دهد و به دلیل عدم وجود چربی میان بافتی در گوشت حجم آن در هنگام پخت بر عکس گوشت مرغ، گوساله و گوسفند کم نمی شود.
گوشت کبک
میزان پروتئین موجود در گوشت این پرنده در مقایسه با دیگر پرندگان 5 تا 10 درصد بیشتر است به همین دلیل است که در اغلب نقاط دنیا پزشکان برای بیماری هایی چون ضعف اعصاب، ناراحتی های روانی وبی خوابی مصرف این گوشت را توصیه می کنند.
این گوشت به دلیل چربی و کلسترول بسیار پایین از بروز بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری کرده و به دلیل غنی بودن ازپتاسیم ، مصرف به اندازه ی آن برای افراد با فشار خون بالا مانعی ندارد.
گوشت کبک می تواند نیاز بدن به فسفر، منیزیم و گوگرد را تامین کند و به تقویت حافظه و قوای جنسی بیفزاید و ضعف عمومی بدن را هم برطرف سازد.
گوشت کبک کمتر تولید اسید اوریک می کند، فعالیت کلیه را افزون می سازد و به دفع سموم بدن یاری فراوان می رساند.
به اشخاصی که تب دارند گوشت کبک می دهند زیرا به پاها قوت می دهد و تب را قطع می کند.
ویتامین B6 سبب تقویت سیستم ایمنی میشود. مواقعی که بدن نیازمند مقابله با میکروارگانیسمهاست به ویژه در فصل سرد سال، مصرف غذاهای حاوی ویتامین B6 مانند انواع گوشتها به ویژه گوشت کبک میتواند از بسیاری عفونتهای تنفسی پیشگیری کند.
گوشت شترمرغ
یکی از ویژگی های شترمرغ این است که اگرچه در دسته ماکیان قرار می گیرد، اما گوشت آن از لحاظ کالری از گوشت های قرمز کمتر است. و میزان چربی و کلسترول آن هم پایین تر است.اگر بخواهیم مقایسه ای انجام دهیم، باید بگوییم چربی موجود در گوشت شترمرغ 66% کمتر از چربی گوشت گاو و حتی کمتر از گوشت مرغ است. گوشت شترمرغ منبع غنی از پروتئین بوده و یکی دیگر از ویژ گی های منحصر به فرد آن آهن بالای آن است. میزان آهن موجود در گوشت شترمرغ همسان با گوشت قرمز (این موضوع به ویژه برای کسانی که مشکل کلسترول بالا دارند قابل توجه است.) کمی میزان سدیم در گوشت شترمرغ در مقایسه با گاو و جوجه یکی از مزایای این نوع گوشت مخصوصاً در افرادی که نیاز به مصرف غذاهای کم نمک (نظیر افراد با فشار خون بالا) دارند، میباشد.
نکاتی درباره فریز کردن گوشت ها
برای بستهبندی گوشت ها از کیسههای پلاستیکی ضخیم یا کیسههای ایجاد کننده خلاء استفاده کنیم. کیسههای ایجاد کننده خلاء، کیسههایی با در زیپی هستند که با بستن در آن ها، هیچ هوایی داخل بسته نمی ماند. نبودن هوا باعث می شود تا کیفیت و ارزش غذایی ماده بهتر حفظ شود. کیسه فریزر نباید هیچ گونه منفذی داشته باشد. قطعهها را در هر بسته به تعداد مورد نیاز برای هر بار مصرف بگذاریم، چون مواد غذایی خارج شده از فریزر، به هیچ وجه نباید دوباره به فریزر بازگردانده شوند.