کینوا چیست و خواص کینوا برای سلامتی چه می باشد؟
کینوا چیست و خواص کینوا برای سلامتی چه می باشد؟
کینوا (Quinoa) یک ماده غذایی شبه غلات و فاقد گلوتن است که معمولاً جزء غلات کامل طبقه بندی می شود. این ماده غذایی منبع خوب پروتئین است، زیرا تمام اسیدهای آمینه ضروری برای بدن را دارا می باشد. در ادامه با کینوا و خواص کینوا بیشتر آشنا می شوید.
ارزش غذایی کینوا:
کینوا همانند سایر غلات کامل دارای فیبر و ویتامین های گروه B می باشد. علاوه بر این 2 ماده مغذی، غنی از پروتئین نیز هست. از آنجاکه کینوا یک ماده غذایی بسیار مغذی است می تواند انتخابی مناسب برای اغلب افراد باشد. انرژی و مواد مغذی موجود در یک لیوان کینوا پخته شده عبارتست از:
• انرژی: 222 کیلوکالری
• کربوهیدرات: 39 گرم
• پروتئین: 8 گرم
• چربی: 3/5 گرم
• فیبر: 5 گرم
یک لیوان پخته شدهی آن، به ترتیب 30، 19، 15، 13 و 9 درصد نیاز بدن به منیزیم، فولات (ویتامین B9)، آهن، روی و پتاسیم را تامین می کند. این ماده غذایی دارای ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین) و ویتامین B3 (نیاسین) می باشد.
انواع مختلف کینوا
بیش از 20 نوع گونه مختلف کینوا وجود دارد. این ماده در رنگ های مختلف شامل سفید، قرمز و سیاه یافت می شود. این 3 گونه کینوا طعم های متفاوتی دارند. کینوای قرمز و سیاه پس از پخته شدن شکل و رنگ خود را به میزان بیشتری حفظ می کنند. کینوای سیاه در مقایسه با انواع قرمز و سفید آن دارای طعم شیرین تری است.
آشنایی با خواص کینوا:
1. منبع خوب پروتئین در رژیم های فاقد گلوتن
نتایج تحقیقات مختلف که در مورد خواص کینوا انجام شده نشان می دهد که مصرف این ماده غذایی احتمال ابتلا به برخی از بیماری ها را کاهش داده و می تواند به عنوان یک منبع خوب پروتئین در رژیم های فاقد گلوتن مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین بیماران مبتلا به سلیاک که نباید از غذاهای حاوی گلوتن (گندم، جو و چاودار) استفاده کنند می توانند از آن در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنند.
2. داشتن فیبر فراوان
کینوا به دلیل داشتن فیبر می تواند از بروز برخی از انواع سرطان ها جلوگیری کند. مصرف غذاهای دارای فیبر احتمال ابتلا به یبوست، هموروئید (بواسیر) و بیماری قلبی را کاهش داده و به کنترل قند خون کمک می کند. نتایج یک مطالعه که در مجله The Journal of Nutrition منتشر شد نشان داد فیبر موجود در غلات کامل کلسترول بد (LDL)را کاهش داده، به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و احتمال ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش (از جمله سرطان روده بزرگ) را کاهش می دهد.
3. منیزیم
نتایج مطالعه ای که در مجله The American Journal of Clinical Nutritionمنتشر شد نشان داد مصرف غذاهای سرشار از منیزیم احتمال بروز سکته مغزی را کاهش می دهد. یک لیوان کینوا پخته شده می تواند حدود یک سوم نیاز بدن به منیزیم را تامین کند. وجود منیزیم در آن، باعث شده که به یک غذای مفید برای مبتلایان به دیابت نوع 2 و یا افراد در معرض خطر ابتلا به این بیماری تبدیل کرده است.
4. اسید آمینه لیزین
کینوا در مقایسه با سایر غلات لیزین بیشتری دارد. کمبود لیزین، به عنوان یکی از اسیدهای آمینه موجود در ساختمان پروتئین ها، نادر است. اما در صورت بروز کمبود این اسید آمینه سلامتی در معرض خطر قرار می گیرد.
5. ویتامین B2
ویتامین B2 (ریبوفلاوین) موجود در این ماده غذایی می تواند در برخی از بیماران مبتلا به میگرن به کاهش سر درد کمک کند.
6. فلاونوئیدها
کینوا دارای دو نوع فلاونوئید به نام های کوئرستین و کامپفرول است که به سبب داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی از بروز سرطان جلوگیری می کنند.
آیا مصرف کینوا به کاهش وزن کمک می کند؟
کینوا شاخص گلایسمی (GI) کمی داشته و به دلیل داشتن فیبر و پروتئین فراوان می تواند احساس سیری طولانی تری ایجاد کند. در نتیجه مصرف آن می تواند سبب کاهش اشتها و مانع پرخوری شود. با این حال، باید به این نکته توجه کنید که کینوا یک ماده غذایی کم کالری نبوده و یک لیوان آن به صورت پخته حاوی 222 کیلوکالری انرژی است. بنابراین، تنها زمانی که در مقادیر کم مصرف شود می تواند به کاهش وزن کمک کند.
عوارض احتمالی مصرف کینوا:
اگر در مصرف کینوا زیاده روی نشود خوردن مداوم آن عارضه ای برای سلامتی ندارد. تنها عارضه احتمالی می تواند بروز ناراحتی معده در برخی از افراد باشد که از ساپونین موجود در بخش خارجی کینوا ناشی می شود. ساپونین حشرات را از آن دور نگه می دارد. برای آن که از بروز این مشکل جلوگیری کنید کینوا را قبل از مصرف به خوبی بشویید.